Ingyenes könyvelési tanácsadás ügyfeleinknek!

Társas vállalkozás alapítása

 


- Cégalapítás   -

Vállalkozást indítana? Céget szeretne alapítani?
Keressen minket bizalommal!
Kezdő vállalkozásoknak fél évig garantáltan alapdíjon könyvelünk!

 

A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a cégalapítás egy helyen és egyszerre történjen: valamennyi cégbírósághoz benyújtandó cégirat egyszerre, egy helyen az ügyvédnél elkészíthető.1. Cégforma kiválasztása

Korlátolt Felelősségű Társaság (Kft.) alapítás                                                               (Ajánlott)
A Kft. jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság , amely előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével (azaz jegyzett tőkével) alakul. A társaság tagjai kizárólag a társasági szerződésben rögzített törzsbetéteik szolgáltatására és az esetleg megállapított egyéb vagyoni hozzájárulás (apport) teljesítésére kötelesek. A társaság vagyona által nem fedezett tartozásokért a tagokat nem terheli felelősség, azonban a Kft ügyvezetője korlátlan módon egész vagyonával felel tartozásaiért a hitelezőknek szándékos kár okozás esetén.

Betéti Társaság (Bt.) alapítás
Nem rendelkezik ugyan jogi személyiséggel, de saját cégneve alatt jogokat szerezhet és kötelezettséget vállalhat.
Sajátossága, hogy kétféle tagja van:
- legalább egy tag (beltag) felelőssége a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségekért korlátlan és a többi beltaggal egyetemleges,
- míg legalább egy másik tag (kültag) csak a társasági szerződésben vállalt vagyoni betétje szolgáltatására köteles, a társaság kötelezettségeiért nem felel.
Kültag és beltag egyaránt szavazati joggal rendelkezik a tagok gyűlésén, részesedik a nyereségből ill. veszteségből (a vagyoni hozzájárulásuk arányában). Üzletvezetésre csak a beltagok jogosultak (beltag nélkül a Bt. nem működhet).

Részvény Társaság (Rt.) alapítás
Az Rt. egy tőkeegyesítő társaság, alapítható és működtethető zártkörben és nyilvánosan. A hitelezőkkel szemben a részvénytársaság részvényesei nem felelnek (ellentétben például a közkereseti társaság tagjával és a betéti társaság beltagjával), ezért csak jelentős alaptőkével alapítható. A hitelezőkkel szemben maguk a Rt. részvényesei nem felelnek, ezért csak jelentős alaptőkével alapítható.


A cégalapításához, TÁRSASÁGI SZERZŐDÉS megkötése (részvénytársaság esetében ALAPSZABÁLY, egyszemélyes gazdasági társaságnál ALAPÍTÓ OKIRAT elfogadása) szükséges. 
Betéti vagy korlátolt felelősségű társaság, illetve zártkörűen működő részvénytársaság esetében a cégtörvény mellékletét képező szerződésminta felhasználásával (egyszerűsített cégeljárás) is alapítható cég. Cégalapítás során a szerződésminta alkalmazásának több előnye van…

A teljes cikk elolvasásához kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be!