Ingyenes könyvelési tanácsadás ügyfeleinknek!

Általános forgalmi adó változás 2015

 

Áfa kulcs változás

2015. január 1-től 5 %-ra csökken a sertésen kívül további nagytestű állatok értékesítésének áfája.

Szarvasmarha, juh, kecske, bárány értékesítésekor 5 % áfát kell felszámítani,  akár élő, akár vágott állatként értékesítik.

Távolról is nyújtható szolgáltatások teljesítési helye

Nem adóalany részére ( magánszemély) nyújtott elektronikus, távközlési , rádió- és televízióműsor-szolgáltatás esetén az igénybe vevő személy, lakóhelye, ennek hiányában szokásos tartózkodási helye határozza meg a teljesítési helyet.

 Azaz abban az országban kell megfizetni az áfát, amely országban a szolgáltatást igénybevevő él, az ottani áfa kulcs szerint.

Ez azt jelenti, hogy a magyar adóalanynak (szolgáltató) -  aki pl. egy német magánszemélynek nyújtott szolgáltatást elektronikusan -  Magyarországon kell benyújtania az áfa bevallást a mini egyablakos rendszer MOSS segítségéve. Az áfa fizetési kötelezettségét a magyar adóhatóság közreműködésével teljesíti úgy, hogy befizeti a NAV-nak, aki aztán továbbítja azt a német adóhatóságnak.

Időszakos elszámolású ügyletek teljesítése

Főszabály szerint a teljesítés időpontja – vagy is az adófizetési kötelezettség  -  az elszámolással, fizetéssel érintett időszak utolsó napja.

Kivétel: 

A teljes cikk elolvasásához kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be!